ΣΟΥΣΑΜΙ: Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ ΣΠΟΡΟΣ!
Πρόκειται για ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν, το οποίο έχει αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και αντιοδειδωτικής ικανότητας σε μετεμηνοπαυσιακές γυναίκες καθώς και στην προστασία έναντι του πόνου και των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου.
Η υπέρταση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως η κατανάλωση σησαμιού μπορεί να ωφελήσει την αρτηριακή πίεση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, φυτοστερόλης και λιγνάνης.
Αυτό επισημαίνει και η επιστημονική μελέτη των khosravi-Boroujeni με τίτλο “Can sesame consumption improve blood pressure? Asystematic review and meta-analysis of controlled trials”, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση σησαμιού από 843 συμμετέχοντες που αποτέλεσαν ένα σημαντικό δείγμα της εν λόγο μελέτης, μείωσε τη συστολική και διαστολική πίεση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Σχετικά με την προστασία έναντι του πόνου και των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γονάτου, η καθημερινή κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και κυρίως τον πόνο σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γονάτου, σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα.
Τα ανωτέρω στοιχεία αποδεικνύονται από πληθώρα κλινικών μελετών, μία εξ αυτών αποτελεί η επιστημονική δημοσίευση των Khadem Haghighian M, Alipoor B, Malek Mahdavi A, (Etc) με τίτλο “Effects of sesame seed supplementation on inflammatory factors and oxidative stress biomarkers in patients withknee osteoarthritis”, η οποία σχεδιάστηκε για να εκτιμήσει την επίδραση της χορήγησης σησαμιού στη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες σε ασθενείς με γόνατο ΟΑ.
Πενήντα ασθενείς με ΟΑ γόνατος χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, 25 ασθενείς στην ομάδα ελέγχου έλαβαν 40 g εικονικού φαρμάκου ημερησίως, ενώ 25 ασθενείς στην ομάδα έλαβαν 40 g σπόρου σησαμιού καθημερινά κατά τη διάρκεια δύο μηνών μαζί με πρότυπη ιατρική θεραπεία. Αποδείχθηκε πως ο σπόρος του σουσαμιού είναι μια φυσική και ασφαλής ουσία που μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις σε ασθενείς με ΟΑ γόνατος και μπορεί να προσφέρει νέα συμπληρωματική θεραπεία σε αυτούς τους ασθενείς.
Επιπρόσθετα η συμβολή της κατανάλωσης σουσαμιού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ιδαίτερα σημαντική. Η κατάποση του σουσαμιού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος και την αντιοξειδωτική ικανότητα στους ανθρώπους. Η σισαμίνη, μια σισαμινική λιγνάνη, αναφέρθηκε πρόσφατα ότι μετατρέπεται από εντερική μικροχλωρίδα σε εντερολακτόνη, ένωση με οιστρογονική δράση, η οποία είναι γνωστό ότι ανήκει στα φυτοοιστρογόνα.
Η μελέτη των Wu WH, Kang YP, Wang NH (etc) με τίτλο “Sesame ingestion affects sex hormones, antioxidant status, and blood lipids inpostmenopausal women”, σχεδιάστηκε για να διερευνήσει την επίδραση της κατάποσης του σουσαμιού στις ορμόνες του αίματος, τα λιπίδια, την τοκοφερόλη και την ex νίνο οξείδωση της LDL σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Είκοσι έξι υγιείς ενήλικες παρακολουθήθηκαν. Οι μισοί από αυτούς κατανάλωσαν 50 γραμμάρια σκόνης σουσαμιού σπόρου καθημερινά για 5 εβδομάδες. Το άλλο μισό δείγμα ατόμων έλαβαν 2 συμπληρώματα με εικονικό φάρμακο.
Μετά τη θεραπεία με σουσάμι, η ολική χοληστερόλη, η LDL, η αναλογία των LDL σε HDL, οι δραστικές ουσίες στην οξειδωμένη LDL στον ορό μειώθηκαν σημαντικά κατά 5, 10, 6, 23 και 18%, αντίστοιχα.
Η αναλογία των α- και γ-τοκοφερόλης αυξήθηκε σημαντικά κατά 18 και 73%, αντίστοιχα. Η σφαιρική σφαιρίνη που συνδέεται με τη σεξουαλική ορμόνη αυξήθηκε σημαντικά κατά 15 και 72% αντίστοιχα μετά από θεραπεία με σουσάμι.
Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η λήψη σουσαμιού ωφελεί τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βελτιώνοντας τα λιπίδια του αίματος, την αντιοξειδωτική κατάσταση και πιθανώς την κατάσταση της ορμόνης του φύλου.