ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ!
Από πού προέρχεται το Οξειδωτικό στρες;
Το οξειδωτικό στρες αποτελεί επακόλουθο της αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών οξυγόνου στον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα όταν οι οξειδωτικοί μηχανισμοί υπερτερούν των αντίστοιχων αντιοξειδωτικών, τότε τα επίπεδα των ελεύθερων ριζών οξυγόνου υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια με αποτέλεσμα την αύξηση του οξειδωτικού στρες με επιβαρυντικές συνέπειες για την υγεία μας.
Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και πώς αυξάνονται στον οργανισμό μας;
Ένα μέρος των ελεύθερων ρίζων αναπτύσσονται ενδογενώς στον οργανισµό σε ένα σύνολο µεταβολικών διαδικασιών (π.χ. µεταβολισµός των κατεχολαµινών, κυτταρική αναπνοή). Η επιπρόσθετη παραγωγή τους αναπτύσσεται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ατµοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισµα, το άγχος της καθηµερινότητας, η κακή διατροφή, η έκθεση στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία καθώς και η χρήση φαρµάκων.
Γιατί χρειάζεται να προσέχουμε την έκθεση μας στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου;
Η αυξημένη παραγωγή των ελεύθερων ριζών επιταχύνει την γήρανση, την φθορά των κυττάρων του οργανισμού μας, συμπεριλαμβανομένων και των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό μας καθιστά ευάλωτους σε μία σειρά από παθήσεις και εκφυλιστικές ασθένειες, όπως πρόωρη γήρανση, παγκρεατίτιδα, νόσος Alzheimer, αρτηριοσκλήρυνση, παχυσαρκία, δερματικές παθήσεις, φλεγμονές κλπ.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου;
Τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μπορούμε κάλλιστα να τις αντιμετωπίσουμε εμπλουτίζοντας την διατροφή μας με αντιοξειδωτικές ουσίες. Μία κατηγορία αυτών αποτελούν τα φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν μία ομάδα βιοδραστικών ενώσεων με υψηλή περιεκτικότητα κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ενώσεων μέσω της διατροφής μας είναι ικανή να εξουδετερώσει ένα μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, προστατεύοντας τα κύτταρα μας από φθορές ενισχύοντας την ανθεκτικότητα μας ενάντια σε πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) και των νευροεκφυλιστικών διαταραχών.
Από πού μπορούμε να προσλάβουμε αντιοξειδωτικές ουσίες και φλαβονοειδή;
Μεταξύ των διαιτητικών πηγών στην πρόσληψη φλαβονοειδών υπάρχουν τα φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι και μπαχαρικά. Πιο συγκεκριμένα από την κατηγορία των εποχιακών φρούτων, το πορτοκάλι, τα μανταρίνια, το ακτινίδιο, τα μούρα κάθε είδους, το ρόδι, τα δαμάσκηνα, τα κόκκινα σταφύλια αποτελούν τροφές με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα. Από την ομάδα των ξηρών καρπών, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και οι σταφίδες περιλαμβάνουν ανήκουν στην κατηγορία με τις τροφές που χαρακτηρίζονται από ισχυρά αντιοξειδωτικά. Τέλος για τους λάτρεις της των γλυκών, η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο αποτελεί ιδανική λύση.